top of page
  • Foto van schrijverยฉHorses&Humans | Melanie Schelfhout

๐™‰๐™š๐™œ๐™–๐™ฉ๐™ž๐™š๐™ซ๐™š ๐™œ๐™š๐™™๐™ง๐™–๐™œ๐™จ๐™จ๐™ฎ๐™ข๐™ฅ๐™ฉ๐™ค๐™ข๐™š๐™ฃ: Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Bijgewerkt op: 27 feb.

๐–๐š๐ญ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ง๐ž๐ ๐š๐ญ๐ข๐ž๐ฏ๐ž ๐ ๐ž๐๐ซ๐š๐  ๐ฌ๐ฒ๐ฆ๐ฉ๐ญ๐จ๐ฆ๐ž๐ง?


  • Staken

  • Bokken

  • Wegrennen bij opstappen

  • Agressie

  • Angstige reacties op bekende objecten in de omgeving

  • Angstigheid

  • Paniekerigheid

  • Hoofdschuwheid

  • Struikelen

  • Onrust in de tong

  • Uitbreken onder het zadel, in het span

  • Moeilijk aanspringen (juiste) galop

  • Verandering in eetgedrag

  • Verandering van gedrag in kudde dynamiek (bijten, trappen, wegjagen)

  • Afwezig gedrag

  • Niet (lang) stil kunnen staan

  • Kribbebijten

  • Luchtzuigen

  • Weven

  • Hoofdschudden

  • Verlatingsangst


๐‡๐จ๐ž ๐จ๐ง๐ญ๐ฌ๐ญ๐š๐š๐ง ๐ง๐ž๐ ๐š๐ญ๐ข๐ž๐ฏ๐ž ๐ ๐ž๐๐ซ๐š๐ ๐ฌ๐ฌ๐ฒ๐ฆ๐ฉ๐ญ๐จ๐ฆ๐ž๐ง?

Alle zenuwen in het lichaam leiden naar รฉรฉn centrale plek: De hersenen.


De hersenen ontvangt en verwerkt de prikkel, en stuurt prikkels terug het lichaam in waardoor het paard op een gepaste manier kan reageren. Alle zenuwbanen leiden naar de hersenen via het Centrale zenuwstelsel in de wervelkolom, en de Craniale zenuwen, in het Cranium, ofwel het hoofd.


In de botstructuren van het Cranium zitten maar liefst 12 verschillende zenuwen met talloze vertakkingen. De zenuwen onderscheiden zich door motorische en sensorische zenuwen.


Motorische zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de aansturing van de hoofdspieren. Denk hierbij aan de tong, oogspieren, mondspieren, oorspieren kaakspieren etc.


Sensorische zenuwenzenuwen sturen belangrijke informatie door naar de hersenen via zintuigelijke waarnemingen zoals reuk, gehoor, tast, pijn, zicht en smaak en kunnen enkel prikkels terugkoppelen naar de hersenen, waardoor een reactie van de motorische zenuwen worden opgevolgd en spieren worden aangestuurd tot actie.


Het is belangrijk dat deze botstructuren in de juiste positie staan voor een optimale zintuigfunctie. Wanneer botstructuren onder hoge druk staan door bijvoorbeeld hoofdstoten, een trap van een ander paard, een val etc. Spreekt men van compressie in de botstructuren.


Afhankelijk van de plek waar de compressie plaatsvindt ย in het cranium en wervelkolom, kan dit tot druk op specifieke zenuwen in het lichaam en hoofd leiden, waardoor er een verstoring in de zintuigelijke waarnemingen, of de aansturing van diverse spieren op kan treden. Bij druk op de craniale zenuwen zien dan ook vaak een assymetrie in het aangezicht van het paard. Bijvoorbeeld en neusvlegel dat altijd lager staat, ongelijke hoogte van de ogen, een asymmetrie van de oorbasis of ongelijke spierontwikkeling van de kauw en halsspieren.


๐˜ž๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ถ๐˜ช๐˜จ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ข๐˜จ.

Compressie in de cranium botstructuren en verstoringen in de zenuwbanen kunnen ontstaan door o.a.:

  • Trap van een ander paard

  • Val op het hoofd (tijdens het rijden, maar ook in de wei/paddock/stal)

  • Hangen in het halster

  • Stoten van het hoofd (bv tegen de rail boven de staldeur, bij vastliggen in de stal)

  • Operaties (ook castratie en tanden verwijderen)

  • TMD (Temporal Mandibular Disfunctie)

  • Te strak hoofdstel of een niet goed passend hoofdstel wat druk op de craniale zenuwen geeft

  • Gebruik van een praam knelt zenuwen in de neus af

  • Hoge druk op het bit

  • Chronische spanning in de kaakspieren

  • Ongelijke druk op de kiezen

  • Scheefstand van CV1, Atlas (Eerste halswervel)


Wat kunnen we voor uw paard betekenen?

Wij helpen graag met een uitgebreide zorgvuldige analyse op de spier en botstructuren in het Cranium en de wervelkolom, zintuigelijke waarnemingen, beweging, lichaamsbalans, houding, gedrag en lichaamsfuncties. De analyse stelt ons in staat om te kunnen beoordelen wat de grondoorzaak is van de negatieve gedragsuitingen met betrekking tot het musculo-skeletaal systeem, die we vervolgens met Cranio Sacraal therapie kunnen behandelen.


Dit heeft verschillende voordelen:


  • Het lichaam wordt terug in balans gebracht waardoor (ernstige) gevolgschade van compensatiepatronen wordt verminderd of zelfs gestopt, waardoor de nevenschade de kans krijgt om zich te herstellen.

  • De druk op de botstructuren in het cranium en de wervelkolom worden verminderd door het opheffen van chronische spierspanning.

  • De druk op de schedelbotten kan aanzienlijk worden afgenomen door stimulatie van bloedcirculatie op de aangedane gebieden. Botstructuren worden gevoed en gezond gehouden via fijne haarvaten. Het gevolg van een harde klap is dat er een verstoring in de bloedcirculatie plaatsvindt. Door deze weer op gang te brengen, worden de botstructuren weer voorzien van voldoende bloedcirculatie waardoor het weer gezond kan worden.

  • Bestrijden van chronische stress door pijnvermindering en trauma heling waardoor het immuunsysteem een boost krijgt, en de rust en slaap kwaliteit aanzienlijk zal verbeteren, en het paard sneller kan herstellen van ongemakken. Stressbestrijding brengt het cortisol niveau omlaag en heeft uiteindelijk weer invloed op gezonde orgaanfuncties.

  • Verbeteren van dynamiek in de kudde wanneer er een instabiliteit in de huidige kudde optreedt.


We streven uiteindelijk naar een blokkadevrij lichaam waardoor het paard zijn lichaamsfuncties weer correct en pijnvrij kan gebruiken. Door druk op de botstructuren en zachte weefsels op te heffen, kunnen de zenuwfuncties hersteld worden. Dit resulteert uiteindelijk in verbetering van het gedrag, lichaamshouding, beweging en lichaamsbalans van het musculo-skeletaal systeem en de orgaanfuncties.


๐˜ž๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฏ๐˜ฆ๐˜จ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฅ๐˜ณ๐˜ข๐˜จ๐˜ด๐˜ด๐˜บ๐˜ฎ๐˜ฑ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ?


Goed werkende zintuigen bij paarden zijn essentieel voor hun overlevingsmechanismen.

Paarden zijn prooidieren in de natuur. Hun sterk ontwikkelde zintuigen spelen een cruciale rol in hun overleving. Ze hebben zich door de evolutie ontwikkeld tot expertwaarnemers van hun omgeving. Dit gedeelte belicht de zintuigen van paarden en benadrukt het belang ervan voor hun overlevingskansen in zowel natuurlijke als door gedomesticeerde omgevingen.


Zichtvermogen: Observatie voor het waarnemen van gevaar.

Het zichtvermogen van paarden is opvallend en buitengewoon. Ze hebben grote ogen die geplaatst zijn aan de zijkanten van hun hoofd, wat hen in staat stelt om bijna 360 graden om zich heen te zien zonder hun hoofd te bewegen. Dit brede gezichtsveld stelt hen in staat om roofdieren op afstand te detecteren. Ze zijn ook gevoelig voor beweging, waardoor ze zelfs de kleinste veranderingen in hun omgeving kunnen opmerken. Dit vermogen is van cruciaal belang om roofdieren op te merken en tijdig te vluchten. Een paard dat niet goed kan zien is dus afhankelijk van zijn soortgenoten om zich veilig te voelen. Het is goed om na te gaan wanneer er problemen zoals staken, weigeren, schrikken van objecten, dwars door obstakels heen lopen, niet alleen willen zijn etcโ€ฆ optreden, de kans op een verstoring in de craniale zenuwen heel groot is.


Gehoor: Het belang van geluid

Paarden hebben een scherp gehoor en kunnen geluiden horen die voor mensen onhoorbaar zijn. Ze zijn gevoelig voor zowel lage frequenties als hoge frequenties, wat hen in staat stelt om geluiden van roofdieren, andere paarden en naderende gevaren op te vangen. Dit stelt hen in staat om te communiceren met andere kuddeleden en te reageren op mogelijke bedreigingen. Compressie op de auditieve zintuigen kan gehoor overprikkelen, of juist verdoven.


Reukvermogen: De kracht van geur

Paarden hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en kunnen geuren opmerken en identificeren, wat hen helpt om niet-giftig voedsel en water te vinden, roofdieren te detecteren en hun omgeving te verkennen. Het vermogen om vertrouwde geuren te herkennen, zoals die van hun kuddegenoten, is essentieel voor het behouden van sociale banden en het voorkomen van vervreemding.


Smaak en tast: Nuttige zintuigen

Hoewel smaak en aanraking minder prominente zintuigen zijn bij paarden in vergelijking met zicht, gehoor en reuk, spelen ze nog steeds een rol in hun overlevingskansen. Paarden gebruiken hun mond om voedsel te proeven en hun lippen om voedsel te selecteren. De huid is gevoelig voor aanraking. Volgens de wetenschap zouden paarden in het bezit zijn van maar liefst vertienvoudigd aantal receptoren in vergelijking tot de mens, wat hen in staat stelt om potentiรซle gevaren te voelen van planten die ze beter niet kunnen eten. Paarden met een gevoelsvermindering in de lippen (door bijvoorbeeld gebruik van een praam) hebben een grotere kans om voedsel te consumeren die niet geschikt voor ze zijn. Denk hierbij aan een verstoring in het spijsverteringsstelsel of consumeren van voedsel dat een antireactie van het lichaam vraagt waardoor er een zwelling in de mond of huid plaatsvindt.


Verlatings angst & Fysiologie

Een paard met verlatings angst is een term die we steeds vaker voorbij zien komen. Het is goed om te onthouden dat paarden altijd soortgenoten nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven.


Hoe komt het dat het ene paard prima even alleen kan staan, en het andere paard in blinde paniek raakt? Een paard dat niet goed/alles kan zien of horen, is afhankelijk van andere soortgenoten om zichzelf veilig te kunnen stellen. Als we uit gaan van de fysiologie is het zeker niet vreemd dat paarden met een zintuigelijke of fysieke beperking paniekerig worden van alleen op pad gaan, alleen op stal staan, of alleen in de wei achter te blijven. Ze voelen zich niet veilig genoeg en zullen daar paniekerig naar reageren.


Overleving in een menselijke omgeving

Hoewel paarden van nature zijn aangepast aan het leven in het wild, hebben ze zich ook aangepast aan de aanwezigheid van mensen. In gedomesticeerde omgevingen, zoals maneges en boerderijen, blijven de scherpe zintuigen van paarden van vitaal belang. Ze helpen paarden om veilig te blijven in de nabijheid van mensen, machines en andere potentiรซle gevaren.

In deze omgevingen maken paarden nog steeds gebruik van hun sterk ontwikkelde zintuigen om gezond voedsel te onderscheiden van giftige planten, om hun bewegingen in een beperkte ruimte te coรถrdineren, en om hun interacties met mensen en andere dieren te leren handhaven.


๐’๐š๐ฆ๐ž๐ง๐ฏ๐š๐ญ๐ญ๐ข๐ง๐ :

Wanneer er een verstoring in een zintuigfunctie optreedt, gaat dit altijd gepaard met pijn en stress, en zal het paard zijn andere zintuigen actiever moeten gebruiken om gevaar te kunnen detecteren. Hierkan het zenuwstelsel flink overprikkeld van raken.


  • Een paard dat niet goed kan zien, zal zijn oren en neus actiever moeten gebruiken.

  • Een paard dat niet goed kan horen, zal zijn ogen en neus actiever moeten gebruiken.

  • Een paard dat niet goed kan ruiken, zal zijn ogen en oren actiever moeten gebruiken.



Zenuwfuncties zijn hierdoor uit balans, waardoor een paard snel overprikkeld, paniekerig en snel vermoeid kan raken. Met ziektes door stress tot gevolg op langere termijn.


Craniosacraal therapie is een van de weinige en meest paardvriendelijke therapievorm dat opheffing van blokkades in de craniale zenuwen mogelijk maakt zonder operaties, injecties of extern apparatuur. Er wordt gekeken naar de specifieke behoeften van het paard, waardoor er een effectief behandelplan opgesteld kan worden.


Lees alles over Craniosacraal therapie, diensten en werkwijze op www.horsesandhumans.nl


Copyrights Horses&Humans, Melanie:

of whatsapp 06 4610 0868


Comments


bottom of page